onsdag 19 november 2014

Wendelinska byggnaden


Ikväll gick äldsta sonen och jag ner till biblioteket för att hitta nya spännande böcker att läsa. Vi tog oss en sväng runt i bibliotektet och beundrade den fina interiören.


 Det finns två ståtliga kristallkronor i byggnaden. Tror inte att de är original från den tid när huset var privatbostad, men gamla är de ialla fall. 
Inte alla blibliotek som kan stoltsera med så fina armaturer!


Vi var på jakt efter Byggnadsapotekets tredje bok. Den är väldigt populär här i stan, så det har inte varit lätt att få låna den. Men nu stod den där i hylla, redo för att läsas igen. 
Sonen lånade också några böcker: 3st Jeff Kinney - dagbok för alla mina fans, Guinnes rekordbok och så lånade vi hem Harry Potter och den flammande bägaren. Vi har nu kommit igenom de tre första. Jag läser högt för sönerna på kvällarna, spännande och roliga har de varit hittills. Sen kollar vi filmen efteråt och har kunnat konstatera att det är mer spännande att läsa boken för det har lämnats bort en del i filmerna för att de inte skall bli för långa.


I byggnaden finns några fina kakelugnar kvar som härstammar från den tid när huset var privatbostad åt den lokala skeppsredaren och kommersrådet Simon Anders Wendelin. Han lät bygga huset 1837 och bodde där med hustru och 10 barn. Huset var i släktens ägo i nästan 100 år och historien berättar att när huset till slut såldes följde släktens gamla ogifta dam med på köpet :)


Härligt grön jugend kakelugn med lite skrämmande detaljer. 
Gamla kakelugnar har ofta självaste Hin håle med i dekorationen, ibland finns han på en framträdande plats, ibland lite bortgömd, som här, nere på sidan.
En annan kakelugn, likaså i jugend stil, med härliga detaljer. 
Där tittar han igen på oss.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar