torsdag 27 oktober 2016

En gammal kakelugnNär jag städade under huset hittade jag bland annat denna bit av ett kakel till en kakelugn. 
Huset har haft åtminstone 6st kakelugnar, 3st finns kvar. 
I matsalen står den äldsta av de kvarvarande. Den är tillverkad lokalt och har en enklare utformning är de som är tillverkade vid t.ex Åbo kakelfabrik. Den är ljusblå och har en fint krakelerad yta och är min favorit. I nuvarande köket stod den kakelugn som vi flyttade till vårt sovrum och i nuvarande sönernas sovrum står en rund kakelugn. 


Vi vet att några av kakelugnarna har blivit utbytta i något skede och därför kan man hitta skärvor till flera kakelugnar under huset. Den som nu står i vårt sovrum och i nuvarande sönernas rum är tillverkade vid Åbo kakelfabrik och har troligtvis köpts in i slutet av 1800-talet när huset renoverades av Lorenzas pappa. I samband med denna renovering är det troligt att gamla kakelugnar "kastades ut".

Av de kakelugnar som saknas i huset har åtminstone en kakelugn stått i vardagsrummet, en i fin farstun och en i vårt sovrum. 

Biten jag hittade under huset låg rakt under fin farstun och den är troligtvis därifrån. På baksidan finns en stämpel: Vasa. 


Under huset så hittar man kakel från kakelugnar lite varstans. Där finns också en eller två kakelugnar som kanske har alla kakel kvar. Ännu har vi inte plockat fram dem :) 

1 kommentar:

  1. Erikasmäen Torppari28 oktober 2016 09:37

    Ihanat kaakeliuunit! Onneksi eivät ole aikoinaan purkaneet kaikkia pois =)

    SvaraRadera