onsdag 10 augusti 2016

Att spännpappra ett tak

Bloggen har legat i semesterdvala nu i snart en månad, men inte jag :)
Sakta men säkert har det gått framåt.
Golvet i son nr 2:s rum är lagt och jag började på med att pappra väggar och tak.

Först papprade vi taket. 
Det var tänkt att det gamla papptaket skulle sparas men efter mycket funderande bestämde jag att vi sätter ny takpapp, det gamla var trots allt för dåligt i skick. 


Vi mätte ut våderna; två full bredd och en smalare.


När en våd skall vara smalare än de 1510mm pappen är på rullen, brukar jag ta en trälist som linjal och efter att jag mätt upp bredden river jag helt enkelt bort kanten. Då blir kanten lite luddig och det blir snyggare när man limmar kanten.


Efter att alla våder har rätt längd och bredd väter vi dem. Vi har köpt en sprutkanna med vakum och då blir det sprutade vattnet mycket jämnare än om man skulle använda en borste och "kasta" vattnet på pappen. 
Efter att ha papprat några rum i huset har vi kommit fram till hur mycket vatten som skall sprutas. Är pappen för blöt sväller den för mycket och drar då ihop sig mer när den torkar och skarvarna rivs sönder. Är den igen för torr spänns inte pappret tillräckligt när det torkar. Lite klurit det där men man får pröva sig fram.


När pappen är vätt sveps den in i plast. Plasten har vi vikt ut på golvet innan vi rullar ut våderna och väter dem och sen viker vi över plasten så att den bildar ett paket. Då är det bara att vänta tills nästa dag och pappen är jämnfuktig över allt. Vi brukar väta pappen ganska sent på kvällen och så kan man börja jobba på morgonen.


Första våden uppe!
Det var första gången vi papprade ett tak och trots att jag i princip visste hur det skulle gå till så blev det nog tandgnissel och svordomar innan vi fick upp den första våden :) Vi fick börja om några gånger för att få pappen rak men till slut hittade vi ett arbetssätt som funkade.


Andra våden uppe :)
Den här våden spikades bara på tre sidor och inte fyra som den första.  Den fjärde sidan limmade vi och så spikade jag i nubbar bara lite som stöd så att pappen inte skulle glida i limmet.Den tredje våden uppe!
Taket klart :D
Lite svårt att spika ovanför rörspisen men det gick. 
Jag är mycket nöjd nu när pappen har torkat och den har spänt ut sig :)
Nästa moment blir att limma papp på taklisterna och sen målar vi!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar