måndag 11 april 2016

Söndagsprojektet

Söndagen bjöd på så fint väder att vi hade lust att jobba utomhus :)
Väl ute funderade vi lite på vad som skulle gjöras. Gubben tyckte att han kunde städa under huset och jag skulle städa i trädgården.
Hur det nu sen gick till vet jag inte riktigt men det blev lillstugans veranda som blev söndagens projekt!


Lillstugan har två ingångar och varje ingång har en egen liten veranda med ett gemensamt tak. Den ena verandans konstruktion har varit helt slut och både verandan och taket har hängt ordentligt.


Inte mycket kvar av hörn pelaren :(
Stocken som alla tre pelare + trappan är uppstöttade på låg nere i blomlandets jord och var helt murken.


Trappan ned från verandan har varit i riktigt dåligt skick, några av trappstegens plankor har lossnat och den lutade ordentligt, riskabelt att gå i den!

Vinrankan har nu stått där vid trappan i tre år och den skulle flyttas. Vi grävde fram rötterna som hade växt långt in under trappan. Nu står den i källaren i ett stort ämbare fyllt med jord och väntar på att få komma i jorden på nytt. 
Jag hoppas att den klarar flytten!


Konstruktionen på verandan var inte den bästa: under pelaren vid trappan fanns ingen stötta nedåt mot stocken utan pelaren stod bara på verandagolvet! Lite klurigt men efter att ha rivit lite mera än vi  tänkte från början så fick vi det som vi ville.
Det andra hörnet var däremot lätt att åtgära. Upplyftning och sen fixande av stenen under och en "ny" stock ståendes på filt under! Blomlandet skall kortas av lite så att jord inte ligger upp mot den nya stocken, skall göra någonslags stenkant runt så att det hålls i ordning.


Nu är verandan rak och fin!
Hörnet vid trappan står fortfarande på en tillfällig pelare för mera hann vi inte med igår :)
Huset fick ett riktigt lyft, konstigt vad en upprätning kan göra mycket, huset ser liksom gladare ut trots att det fortfarande är medfaret :) 
Skulle gärna rödmylla det i sommar för då skulle det se nästan ut som nytt ;)


Nu hoppas jag att vi får den andra pelaren uppstöttad ganska snart så att jag kan få ordning på blomlandet framför. 
Vinrankan skall planteras i mitten framför verandan och så skall den få något att klättra på så att vi får en grön vägg ända upp till verandataket!

2 kommentarer:

 1. Erikasmäen Torppari26 maj 2016 18:25

  Kiinnostavaa nähdä muidenkin porras-projekteja ja onnistumisia näiden talovanhusten kanssa. On näissä elämää nähty sekä koettu - siksi niin henkeviä paikkoja. Tsemppiä =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kyllä tämmöisessä projektissa aina löytää jotain mielenkiintoista :)

   Radera