måndag 6 februari 2017

Golv problem, del II
Förra veckan testade gubben matoljetricket och det funkade faktiskt.
Han hällde lite matolja på golvet med den gamla fernissan och så slipade han direkt. Nog fastnade det dam på sandpappret men nu var det enkelt att borsta bort kladdet och så kunde han fortsätta med att hälla på olja och slipa tills fernissan var borta :)


Golvet hade ganska så mycket sprickor, kvisthål, spikhål och liknande och vi funderade en del hur vi skulle fixa dem. Vi kom på att vi kanske kunde använda slipdammet och blanda det med lim för att "spackla" hålen.


 Detta har vi inte testat förr men tyckte att det var en ide värd att testa så gubben blandade ihop en röra som han "spacklade" hålen med.

Det blev ganska så många hål han spacklade. 


Ett annat alternativ hade varit att använda fogmassa som vi använt i de större springorna mellan plankorna. Men det tyckte vi skulle bli för svart, det var ganska stora kvisthål på sina ställen.


När limmet hade torkat hade slipdammet fått en ganska mörk nyans men jag tycker att lappningarna smälter bra in med kvistarna i golvet. 
Jag helt nöjd med slutresultatet :)


Följande moment var att lappa de större hålen där sponten gått sönder med trästavar...


...som slipades ner. Lagningarna urskiljer sig ganska ordentligt men det är ju också en del av charmen ;)


Och tänk er, på söndag kväll var hela golvet slipat klart och tidig måndag morgon kunde gubben dra på första varvet med hårdvaxolja!
Hådvaxoljan har vi nyanserat med en aningens vitt för att få golven lite ljusare.Direkt efter strykningen var golvet blankt men på kvällen när jag kom hem från jobbet hade oljan torkat och golvet var härligt matt och lent. Ännu skall det strykas två gånger och så är det golvlisternas tur och sen .... är rummet klart för inflyttning !!!
Gissa om son nr 1 är lycklig :)


2 kommentarer:

  1. Lattiasta tuli valtavan hieno! Taitaa poika olla hyvin onnellinen. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kiitos. Kyllä öljyvaha on hyvä, siitä tulee niin hieno matta pinta.

      Radera