torsdag 9 maj 2019

Städning på Lebellska köpmansgården

Måste visa bilder från ett av Kristinestads härliga museum; Lebellska köpmansgården.


Golven i två rum har blivit fixade och alla möbler har under tiden varit bortflyttade. En lördag för några veckor sedan var vi ett gäng entusiaster som torkade byggdamm och flyttade tillbaka alla möbler. 


Muset är öppet sommartid och här kan man se interiörer från tidsperioden mellan 1760- och 1840-talet. Huset byggdes 1762 av Casper Lebell d.y som var son till Casper Lebell d.ä. Casper d.ä, ursprungligen Subkowski, kom från Polen och satt som krigsfånge i Gamla Karleby. Där träffade han Anna Enholm från Kristinetad. Annas familj hade goda kontakter och fick Casper frigiven. Paret gifte sig och flyttade till Krtistinestad var Casper antog namnet Lebell. På 1720-talet lät han uppföra ett mindre hus på samma ställe var Casper Lebell d.y senare uppförde köpmansgården. Casper d.y gjorde sig en förmögenhet på att skeppa ut tjära och trävirke och importera salt. Gården var i samma släkte ända till 1938 då den övergick i annat ägo. Gården har varit museum sedan 1939.



Köpmansgården har två våningar och rummen representerar olika stilepoker. 
På andra våningen är stora salen inredd i barock stil med fina takmålningar och en härlig grön kakelugn som hör till de äldsta i Finland. 
Gårdsområdet är en fin helhet som visar hur en köpmansfamilj levde på 1700- och 1800-talet.


Efter flera timmars dammtorkande och kånkande av möbler, tavlor, glas och prydnader, hade vi på eftermiddagen flyttat tillbaka allt och dessutom lyckats placera allt på samma ställe som tidigare :)


Härligaste soffan i hela huset!

och härligaste bordet! 
I detta fönster stod vi på vår bröllopsdag och fotades från utsidan :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar