söndag 1 oktober 2017

Tapetarbete

I går testade jag något nytt, något jag velat testa länge.
Jag testade på att ta loss tapeter från varandra genom att väta dem.


Hittills har jag skrivit upp vilka tapeter som funnits på väggarna i rummen när vi rivit gamla söndriga tapeter och det är inte alltid att alla sorter har synts men vi har tagit till vara stora bitar av tapeterna från de rum där det har funnits tapeter för att jag senare skall kunna reda ut vad som funnits på väggarna. 

Att väta tapeter för att få bort dem i lager är egentligen ganska enkelt. Jag tog en plastpåse som jag bredde ut på bordet, en sprayflaska och så sprayade jag vatten på en mindre bit av tapeter jag klippt ut från en större som vi sparat från son nr 2:s rum. 
När tapeten fått ligga och dra i sig vattnet en stund hade klistret löst sig och jag kunde försiktigt dra bort den översta tapeten som råkade ha en skarv på biten jag klippt ut. Efter att jag lossat den första sprayade jag mera vatten. När alla var löstagna från varandra lät jag bitarna torka. 


Nr 1; en ljusbrun tapet med blad i beige och brunt och blommor i orange.

Nr 2; en mörk tapet med en ljusgrå bakgrund, blommor i mörkblått och blad i mörk grått. 


Nr 3, en enkel rutig tapet i beige och brunt med blommor i rött som man knappt kan urskilja. Denna tapet satt ordentligt fast i föregående och jag hade inte sett den tidigare.


Nr 4, en tapet upptryckt på mycket tunt papper så den var verkligen svår att få loss från de andra. Bottnen i vitt och beige med mönster i olika nyanser av blått och brunt. Den här skulle det vara trevligt att se på en större bit. Min lilla bit räckte inte till för hela mönstret.


Nr 5, en tapet med ljusblå bakgrund och mönster i brunt och blått. Den här är en av favoriterna av alla de tapeter som funnits i huset. Den hade klistrats på ett lite tunnare spännpapper och under det fanns tapeten på bilden nedan, en tapet av ljusbrunt papper med mönster tryckt i vitt och brunt. Bakom den är väggen målad i ljusgult. 


Nu när jag har eget arbetsrum :) så kan jag så småningom börja på med dokumentationen av huset. Rummen skall få egna "kapitel" som skall innehålla bilder och bitar av de olika materialen som funnits i rummen. Ett stort arbete men om målet är ett rum i taget så känns arbetet mindre :)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar